Van 3D lichaam naar een 2D patroon

In voorgaande tijden was moulage het meest praktisch om passende kleding te produceren voor enkele stuks, met een lange besteltijd. In onze tijd met hoge arbeidskosten en snelle, grote producties is moulage geen haalbaar verdienmodel.

3D scanbeeld
Lees verder...
Perfecte, controleerbare pasvorm is de ultieme wens. Vandaar dat we bij Synté een moderne techniek ontwikkelen die dicht komt bij de moulage. We gebruiken het oppervlak en de vorm van het lichaam direct om een patroon te maken. Er wordt niet gemeten met een meetlint, maar van een 3D scanbeeld van het lichaam worden vormgevens direct verwerkt in het patroon. In plaats van metingen gebruiken we de oppervlakte schil van de vorm. De schil wordt gepuzzeld tot een perfect sluitend patroon. Denk hierbij aan een afgepelde eischil. Stel dat de stukjes van de schil op oorspronkelijke wijze aan elkaar gelijmd worden dan ontstaat de exacte vorm van het orginele ei. Het reproduceren van een ei-vorm kan gebeuren op basis van metingen, maar in het geval van complexere vormen zoals een menselijk lichaam is dit geen haalbare zaak.
Software
Lees verder...
Software van Synté maakt moulage kwaliteit van patronen toegankelijk voor grotere groepen mensen, zelfs afstand tussen klant en productie en realisatie op korte termijn zijn haalbaar. 3D scannen kan op een andere plaats dan patroon productie. En door de directe relatie tussen de lichaamsvorm en het kledingpatroon die onze software maakt kunnen we zowel in 2D als in 3D de kwaliteit van pasvorm controleren. Zowel voor individuen en maatwerk, als ook voor bedrijven met pasvorm groepen is onze aanpak de oplossing. Voor de productie van een x aantal maten voor een grotere groep mensen worden meerdere mensen gescand en hun beelden gemorfd tot x virtuele pasvormen. Op die manier wordt niet alleen passende kleding geproduceerd voor de x doelgroepen, maar ook is van te voren bekend waar en hoe goed(!) het kledingstuk bij iedere persoon uit de groep kan passen. Nieuwe individuen kunnen 3D vergeleken worden met de 3D pasvormen. Het vergelijk levert een paskans die uitgedrukt kan worden in cijfers. Een paskans uitgedrukt in cijfers, is een bouwsteen voor ondernemingsplannen.
Moulage
Lees verder...
Voor kleine producties zijn er technieken die pasvormproblemen moeten voorkomen. In de haute-couture bestaat de moulage. Voor deze techniek is een (papieren copy van het) lichaam nodig. Een iets simpelere methode met pasvorm garantie is exclusief maatwerk. Hiervoor wordt voor een klant persoonlijk een afpasmodel vervaardigd. Deze toile wordt meerdere malen op dezelfde persoon afgepast om tot de juiste vorm te komen. In het geval van made-to-measure wordt een basispatroon op een beperkt aantal plosities aangepast naar lichaamsmaten van de klant.
De geschiedenis
Lees verder...
Door de eeuwen heen heeft kleding zich ontwikkeld van ad hoc draperiën-met-gaten naar herhaalbare en controleerbare producties. Huidige confectie en made-to-measure producties verhouden zich tot het lichaam via ervarings regels en enkele gemeten lichaamsmaten. Voor pasvorm onnauwkeurigheden zijn er verschillende oplossingen. De eerste confectiepakken waren voorzien van veel aanpasbare vullingen, in de 80′-er jaren hielp overwijdte voor een groter pasbereik en tegenwoordig helpen stretch matrialen een grotere doelgroep tevreden te stellen.